Anmeldelse: ‘Meltdown: Three Mile Island’
10/05/2022 | FlixfilmSkræmmende dokumentar om faren ved inkompetence og atomkraft
Skrevet af Emil Andersen.
’Meltdown: Three Mile Island’ fortæller os historien om den delvise nedsmeltning af en atomreaktor i atomkraftværket Three Mile Island, der ligger i Middletown, Pennsylvania. Den 28. marts 1979 begyndte en af de nystartede reaktorer, Unit 2, at fejle og sendte alle alarmer i beredskab klokken 4 om morgenen.
Forskrækket over denne usædvanlige tumult på sådan et tidspunkt af døgnet kunne de uforberedte arbejdere og fabriksledere ikke i tide finde ud af, hvad problemet, hvilket førte til, at store mængder kølevæske fra atomreaktorerne slap ud i de omkringliggende områder og miljøet. Det er den mest markante ulykke i USA ́s atomkrafts historie og den værste af sin slags, indtil Tjernobyl-katastrofen i 1986.
Artiklen fortsætter under annoncen
Men det, der gør denne begivenhed endnu mere forbløffende, er, at det skete 12 dage efter, at filmen ”The China Syndrome” blev udgivet. Filmen handler om et firma, der prøver at dække over en atomkraftværksulykke. Sammentræf? Filmen med Jane Fonda, Michael Douglas og Jack Lemmon i hovedrollerne har desuden en dialog, der får en til at tro, at virkeligheden nærmest var taget direkte fra filmen. En af karaktererne siger: “Atomeksplosionen kunne gøre et område på størrelse med Pennsylvania permanent ubeboeligt”. 12 dage senere sker ulykken på Three Mile Island, netop i Pennsylvania.
Før filmen blev udgivet var ingen i tvivl om brugen af atomkraftværker og atomenergi var et løfte om en bedre fremtid. I 1979 var det amerikanske samfund i mangel på brændstof, olier og naturressourcer. På det tidspunkt syntes atomenergi at være den bedste mulighed for at opfylde alle ressourcekravene uden at være afhængig af udenlandsk import. Men den delvise nedsmeltning ved TMI-værket og den følgende tilsløring, vildledende kommunikation og modstridende information til offentligheden, lagde en dæmper på fremtiden for atomkraftværker i Amerika.
”The China Syndrome” øgede amerikanernes angst og frygten for det ukendte blev større blandt beboerne i Middletown. Man kan ikke se eller mærke stråling, der sker på baggrund af en atomulykke og det kunne have eskaleret til en stor menneskeskabt katastrofe, hvis ikke nogen få mennesker stod op for, hvad der var rigtigt for mennesker og miljø.
Dokumentar-serien giver os det direkte synspunkt fra beboerne, der boede inden for en rækkevidde af 5-10 miles fra kraftværket. De, der var børn på det tidspunkt, kan stadig huske den rædsel og det hysteri, de måtte gå igennem. Den forsøger også at vise kontrast og konflikt gennem interviews med magtfulde embedsmænd, side om side med førnævnte beretninger. Det tekniske personale og de involverede pxersoner forklarer, hvordan det var at være der i øjeblikket og hvad der skete i realtid.
Artiklen fortsætter under annoncen
Selvom katastrofen blev kontrolleret inden for tiden fra at blive til en atomeksplosion, forblev faren selv efter tre år efter hændelsen, da selve oprydningen af reaktoren blev igangsat. Det helt store problem i dette tilfælde var et cover-up af det involverede atomselskab for at holde deres forretning kørende uden at indrømme deres forsømmelse og forseelser.
’Meltdown: Three Mile Island’ er en lektion for os at være vidne til og forstå, at kapitalisme og det at vende det blinde øje til nogle gange kan sætte folks liv i fare. Der er ingen genveje, når man beskæftiger sig med noget så destruktivt som atomenergi. Hvordan virksomhederne opfører sig i grusomhedens tid kan fortælle meget om deres interne funktion.
Hvis blot regeringsorganet Nuclear Regulatory Commission og dets embedsmænd havde lyttet til deres personale, så kunne fremtiden for atomenergi måske have været anderledes i USA den dag i dag. Var maskiner og tekniske fejl blevet grundigt kontrolleret og repareret i tide, ville hændelsen måske kunne have været undgået og flere mennesker og familier kunne have undgået at leve med livstruende kræft-sygdomme i større og mindre grad.
Serien er et must-watch, hvis du er fan af serien Chernobyl – eller af efterforsknings-dokumentarer. Med kun fire afsnit er serien hurtig set, men medrivende og efterlader en med en dvælende følelse.
Se ‘Meltdown: Three Mile Island‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.