Anmeldelse: ‘Tour de France: Unchained’
17/06/2023 | FlixfilmHæsblæsende og dramatisk portræt af verdens hårdeste cykelløb.
Anmeldt af Emil Andersen.
Sportsdokumentarer er blevet en fast bestanddel af Netflix i de senere år. De fleste serier fortæller enten de bemærkelsesværdige historier om individuelle atleter eller giver større, højdramatiske genfortællinger af sportsevents for fans, der ønsker at genopleve dramaet og samtidig få indsigt bag kulisserne.
Så da Netflix annoncerede en serie om Tour de France, var mange – med rette – begejstrede. I samarbejde med Tour de France-arrangørerne og produktionsselskabet bag Formel 1-serien Drive to Survive så Netflix ud til at give verdens største cykelløb den samme sportsdokumentariske behandling, som mange andre sportsgrene har fået i de senere år.
Artiklen fortsætter under annoncen
På trods af sin popularitet får professionel landevejscykling ikke helt det samme rampelys som sportsgrene som F1, og den eneste anden store serie, der for nylig har dækket professionelt cykelløb, er The Least Expected Day, som udelukkende fokuserer på Team Movistars bedrifter.
Tour de France: Unchained har en anden tilgang og følger otte af de WorldTour-hold, der deltog i 2022-udgaven af løbet. Det giver et indblik i kaoset i feltet, de enkelte rytteres baggrundshistorier og den meget usandsynlige sandsynlighed i professionelt landevejsløb: at vinde.
Episoderne har en simpel formel: En rytter introduceres, der er optagelser af dem derhjemme eller på en træningslejr, og dette bygger op til historien om, hvordan de vil vinde, lidtt kommentarer fra holdchefen, en holdbriefing i bussen, løbet går i gang, ængstelige ledere i holdbilen og den endelige hæder. Det fungerer i et par episoder, og Fabio Jakobsens comeback fra Tour de Pologne-traumet er en historie, der i den grad er værd at fortælle. Men det er tydeligt, at en karakter, der bliver introduceret, snart er på vej til at triumfere.
Artiklen fortsætter under annoncen
Ved at følge en eller to ryttere ad gangen pr. afsnit holdes persongalleriet simpelt, men det er slående, hvor mange ryttere der ender på gulvet i klipperummet på trods af vægten på holdsport. Hold som EF og Jumbo-Visma optræder meget, men held og lykke med at finde optagelser af etapevinderne Magnus Cort eller Christophe Laporte. Og rivalerne eksisterer næsten ikke. Undtagelsen er Tadej Pogačar, som optræder i optagelserne, men altid som en tredje person. En skam, da Pogačar både er en hovedperson og en personlighed, men uundgåeligt, da UAE nægtede at deltage, da de tilsyneladende ville have kontrol over seriens endelige udformning.
I stedet er den et sportsunderholdningsprodukt, en klon-dokumentar fra det samme firma, som står bag motorsportens Drive To Survive og tennissportens Break Point. Tour de France Unchained føles som en serie, der er lavet efter noder, hvor hver historie er så enkel som mulig, og spændingen øges med dramatiske teknikker.
I sidste ende leverer showet præcis, hvad det lover: nok drama, spænding og menneskelig interesse til at underholde ikke-cykelfans, med masser af original indsigt til dem, der så hvert pedaltråd i Touren 2022 og ved præcis, hvad der kommer rundt om det næste hjørne. Ja, formatet er efterhånden velkendt. Men dette er Tour de France, et episk løb, der fortjener den fulde Netflix-behandling, og Unchained er endnu et overbevisende bind i samlingen.
Se ‘Tour de France: Unchained‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.